Schizofreniföreningen Nv Skåne

Intresseförening  för personer med schizofreni och liknande psykoser

Schizofreniföreningen i NV Skåne är en av sex ideellt arbetande lokalföreningar i Skåne. Föreningen är en handikapporganisation som i första hand vänder sig till personer med psykiska svårigheter / funktionshinder och deras anhöriga, men även vårdpersonal och en intresserad allmänhet.

Föreningen är ansluten till Schizofreniförbundet och vi samverkar med HSO och DHS både lokalt och regionalt.

Som namnet antyder är vi verksamma i nordvästra hörnet av Skåne. Våra medlemmar kommer från Landskrona - Svalöv i söder, över Helsingborg och
Höganäs till Ängelholm, Örkelljunga och Båstad i norr.

Schizofreniföreningen i NV Skåne har förmånen att i Helsingborg få disponera ett kontor i
"Bankska Villan" en sekelskiftesbyggnad med ett ganska oansenligt yttre men som döljer otroligt vackra interiörer.
Härifrån sköts den administrativa delen av vår verksamhet här sammanträder styrelsen och här håller vi våra medlemsmöten.

{mospagebreak title=Adresser&heading=Vår adress är:}

Vår adress är:

Schizofreniföreningen NV Skåne
Södra Storgatan 36       Tel.042-134235

Vår Styrelse 2005

Lars Bogren, ordförande        Tel. 0418-14949
Skiftesvägen  11 a          Mobil  070-3369292
261 53  Landskrona

Christer Svensson, vice ordf.   Tel. 042-332335
Brasagatan 1  a                  Mobil  070-2511412
263 39 Höganäs

Lennart Berglin, kassör            Tel.  042-146986
Mäster Ernst gata 13
254 35  Helsingborg

Solveig Hjerpe, sekreterare      Tel. 042-141618
Carl Krooks gata 5
252 25 Helsingborg

Hans Hedenby,  ledamot         Mobil  073-0315374
Ödmansonsgatan  2  a
261 34 Landskrona

Alla styrelsemedlemmar har antingen en drabbad anhörig eller egen erfarenhet av psykossjukdom. Därför kan du som medlem i vår förening känna dig trygg när du behöver råd, information eller kanske enbart har behov av någon att tala med om det som är obegripligt och svårt att hantera.

Dom flesta av oss har mycket lång erfarenhet av att leva med eller nära en anhörig med psykossjukdom, vi är vana att lyssna och vi delar gärna med oss av våra egna erfarenheter

{mospagebreak title=Verksamhetsmål&heading=Våra verksamhetsmål}

Våra verksamhetsmål

• Kamratstödjande verksamheter:
Jourtelefon dygnet runt för IFS medlemmar. Kontaktställen i Landskrona, Helsingborg , Höganäs och Svalöv

Stödsamtal i grupp för medlemmar som har behov av att tillsammans med andra med liknande erfarenheter bearbeta sin akuta livssituation i en mindre samtalsgrupp.

• Intern information och utbildning:
Medlemsmöten med föredrag och aktuell information om utvecklingsarbete inom såväl psykiatrin som kommunala verksamheter och medicinsk forskning.
Samarrangemang  mellan IFS NV Skåne och OCD föreningen Anake vid föreläsningar som berör båda våra målgrupper.

Utbildning för nya medlemmar i samverkan med psykiatri och studieförbund.

• Extern information:
Till skolledningar om vikten av att tidigt upptäcka elever med tecken på begynnande kris eller dolt psykiskt funktionshinder.

Yrkesinriktad Information  med speciell inriktning till vårdskolor på temat "Att vara anhörig - Drabbad" som belyser familjens kris i olika perspektiv.

• Förändrad samhällssyn:
Information  om vår och våra anhörigas situation till politiker, kommunala och regionala beslutsfattare samt massmedia.

Närradiosändningar i Helsingborg, Höganäs och Landskrona i syfte att minska allmänhetens fördomar om psykiska funktionshinder.

• Handikappolitiskt arbete:
Samverka med DHR och HSO. Även medverkan i kommunala  handikapprådet i Helsingborg Höganäs och Landskrona där detta är möjligt.

• Diverse uppgifter:
Stödja inrättandet av brukarråd. Fördjupade samarbetsformer mellan IFS och RSMH. Stödja en vidareutveckling av "Personligt Ombudsverksamheten" i hela nordvästra delen av Skåne.